Werkwijze
Intake
Na je aanmelding zul je een mail van mij ontvangen waarin ik aangeeft wat de wachttijd op dat moment ongeveer is. Zodra ik ruimte heb, zal ik telefonisch contact met je opnemen. Tijdens dat gesprek bekijken we samen of je bij mij op de juiste plek bent. Als dat het geval is maken we een afspraak maken voor een intakegesprek. Dit is een gesprek van ongeveer 60 minuten. Het is een kennismaking en tevens brengen we tijdens dit gesprek je klachten en hulpvraag nader in kaart. Samen besluiten we dan welke aanpak het beste past bij jou en je klachten. Wanneer ik het gevoel heb dat ik niet kan bieden wat je nodig hebt, zal ik dit ook aangeven. Ik denk dan graag met je mee waar je dit wel kunt vinden.
Behandelplan
Na de intake bekijken we samen welk vervolgtraject het meest passend is. We stellen een behandelplan op, waarin staat welke klachten je aan wilt pakken, welke doelen je wilt bereiken en op welke manier we hiermee aan de slag gaan. Als je daar toestemming voor geef, informeer ik ook de huisarts.
De behandeling
Het uitgangspunt bij de generalistische basis GGZ is dat de behandelingen kortdurend zijn en klachtgericht. De behandeling wordt afgestemd op jouw hulpvraag en wat bij jou past. De gesprekken duren 45 tot 60 minuten. Als we meer tijd nodig hebben zal ik dat altijd vooraf met je bespreken. We bespreken regelmatig de voortgang van de behandeling. Over het algemeen zijn 6 tot 12 gesprekken voldoende om zelf weer verder te kunnen.
Afronding
Aan het einde van de behandeling hebben we een afsluitend gesprek waarin we samen bekijken wat er is veranderd en bespreken we wat er nodig is om de behaalde resultaten vast te houden. Als je daarvoor toestemming geeft, informeer ik je huisarts weer schriftelijk over het verloop en het resultaat van de behandeling.
Behandelmethoden
Ik werk met de volgende (bewezen effectieve) behandelmethoden:
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)
Dit is een bewezen-effectieve behandelmethode voor post-traumatische-stressstoornissen (PTSS). Daarom wordt het in de richtlijnen voor de behandeling van PTSS als een van de behandelingen van eerste keuze genoemd. Daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen dat EMDR mogelijk kan bijdragen in de behandeling van andersoortige problemen, zoals fobieën, paniekstoornis of verslaving.
Schematherapie
Schematherapie helpt je de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en veranderen. Tijdens de behandeling wordt de invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen onderzocht. Je leert je patronen herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Hierdoor zul je beter richting kunnen geven aan je leven en je relaties met anderen kunnen verbeteren.
Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Dit is een veelgebruikte psychologische behandelmethode, die erg effectief is gebleken bij het behandelen van uiteenlopende problemen. De behandeling richt zich op de wisselwerking tussen je gedachten (cognities) en je gedrag. Deze behandeling gaat ervan uit dat wat je denkt, voelt en doet elkaar beïnvloedt. Gedachten en interpretaties geven je een bepaald gevoel, wat je weer kan aanzetten tot acties die daarbij passen. CGT is een wetenschappelijk onderbouwde behandeling die kan helpen bij onder andere angst, paniek, slaapproblemen en depressie. Motivatie is wel een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle behandeling, omdat je naast de therapiesessies ook thuis oefeningen gaat doen. Je moet gemotiveerd zijn om kritisch naar je automatische gedrag en gedachten te kijken.
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy (Hayes, Wilson & Strosahl). Dit is een derde generatie gedragstherapie die cliënten helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die ze tegenkomen (Acceptance), zodat men kan blijven investeren in de dingen die ze écht belangrijk vinden (Commitment).